Над 200 кукери гонят злото в Борисовата градина в София. 

...
Над 200 кукери гонят злото в Борисовата градина в София. 
Коментари Харесай

ЗРЕЛИЩНО: 200 кукери гониха злото в Борисовата градина

Над 200 кукери гонят злото в Борисовата градина в София.  Те са част от обичайния пернишки фестивал " Сурва ", в който се включват маскарадни групи - сурвакари, обхождащи селищата.



„ Продължаваме и съхраняваме традицията, учим и нашите деца и внуци да я продължат. Не би трябвало да се убива българското. Най-младият в нашата група е на 3 година, а най-възрастният – на 75 година “, съобщи един от участниците.



Кукерското дефиле започва от езерото Ариана, като в него присъединяване взеха сурвакарски групи от Перник, Копаница, Пещера, Садовик, Кошарево. Гостуването в София за Сурва е част от Календара на културните събитие на Община София, а маскарадната обредност се извършва по традиция всяка година в Перник и близките села, където Международният фестивал „ Сурва “ в Перник има над 57-годишна история и е най-големият маскараден конгрес на Балканите. Празникът е включен и в Представителния лист на ЮНЕСКО на детайлите на нематериалното културно завещание на човечеството през 2015 година



Международният фестивал „ Сурва “ в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден конгрес на Балканите. От 7 години той е включен в представителния лист на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание.





Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР